Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Üzemi kárelhárítási tervek összeállítása, felülvizsgálata

TervfelülvizsgálatVállaljuk üzemi (kárelhárítási) tervek összeállítását a környezetkárosodás megelőzésének és elhárításának rendjéről szóló 90/2007. (IV.26.) Korm. rendelet alapján. Üzemi (kárelhárítási) tervvel rendelkező partnereink részére a tervet felülvizsgáljuk, az abban szereplő, elavult kárelhárítási anyagokat korszerű termékeink alkalmazásával helyettesítjük.

Kik kötelezettek üzemi illetve területi kárelhárítási terv összeállítására?

  • Kárelhárítási területi tervek készítésére a területileg illetékes Vízügyi Igazgatóság kötelezett
  • Üzemi (kárelhárítási) terv készítésére a környezetkárosodás megelőzésének és elhárításának rendjéről szóló 90/2007. (IV.26.) Korm. rendelet 2. számú melléklete szerinti tevékenység végzője kötelezett
  • A környezetvédelmi felügyelőség vagy a vízügyi hatóság (2014.09.10-től a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság vízügyi hatóságának) határozata alapján a 2. számú melléklet szerinti tevékenység végzőjén kívül üzemi (kárelhárítási) tervet az a gazdálkodó szervezet is köteles készíteni, amely által alkalmazott, a környezetet veszélyeztető technológia ezt indokolja.

Az üzemi tervek karbantartása, felülvizsgálata és módosítása

  • Az üzemi kárelhárítási tervek adatainak folyamatos vezetéséről, az adatokban bekövetkezett változás rögzítéséről, átvezetéséről, illetve a terv ezzel összefüggő felülvizsgálatáról – ideértve az üzem munkarendjében bekövetkezett változásokat – a terv készítésére kötelezettnek kell gondoskodnia. A változásokról az illetékes felügyeleti szervet 30 napon beül értesíteni kell!
  • A 90/2007. (IV.26.) Korm. rendelet alapján az üzemi kárelhárítási terv készítésére kötelezettnek a változások átvezetésétől függetlenül – ötévenként, továbbá az üzem technológiájában, a gazdálkodó szervezet ezzel összefüggő tevékenységi körében bekövetkezett változást követő 60 napon belül felül kell vizsgálnia.
  • Amennyiben az egyébként a vonatkozó jogszabály alapján arra kötelezett vállalkozásnak az alkalmazott technológia, illetve tevékenység módosulása miatt nem kell tervet készíteni, úgy ezt a változás bekövetkezésétől számított 30 napon belül a gazdálkodó szervezet székhelye, érintett telephelye szerint illetékes felügyeleti hatóságnak be kell jelenteni.
  • Az üzemi (kárelhárítási) tervek összeállítását, felülvizsgálatát víz- és földtani közeg védelem szakterületen jogosultsággal rendelkező szakértő környezetvédelmi szakember végezheti el. A szakértői tevékenység végzésére a Mérnöki Kamara által kiállított, érvényes kamarai jogosultság igazolás ad felhatalmazást.

Üzemi (kárelhárítási) terv összeállításával, felülvizsgálattal, módosítással kapcsolatban kérje ajánlatunkat!